Massieve houtbouw CLT Putte - Timber Projects
Massieve houtbouw in Putte
Massieve houtbouw CLT - Timber Projects - Genval
Massieve houtbouw in Genval
Massief houtbouw clt - Timber Projects houten tuinconstructies voor particulieren, architecten, projectontwikkelaars of aannemers.
Massieve houtbouw in Genval

Massieve houtbouw in Putte

We realiseerden recent twee interessante projecten met massieve houtbouw of CLT in Genval en Putte. We grijpen ze graag aan om onze werkwijze toe te lichten wanneer je als particulier, projectontwikkelaar, aannemer of architect in zee gaat met Timberprojects voor massieve houtbouw. Je kunt bij ons terecht voor de levering en plaatsing van structuurelementen, lignature-elementen, carports, bijgebouwen en zelfs volledige woningen in cross-laminated timber.

 

De voordelen van massieve houtbouw

Cross-laminated timber- of CLT-panelen zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde houten lagen. Deze samenstelling geeft enorm veel sterkte aan het paneel. Maar dat is lang niet het enige voordeel van massieve houtbouw.

De CLT-panelen waarmee we werken, zijn gemaakt van FSC-gekeurd hout. Dit wil zeggen dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, zodat de grondstof ook voor toekomstige generaties beschikbaar blijft. Bovendien komt de CO2 die opgeslagen zit in het hout niet vrij bij het vervaardigen van de panelen. Je slaat dus CO2 op in je woning van massieve houtbouw, in plaats van CO2 uit te stoten (zoals het geval is bij de productie van traditionele bouwmaterialen). De bomen die gerooid werden voor de CLT-panelen maken plaats voor nieuwe bomen die op hun beurt weer een heleboel CO2 uit de atmosfeer halen. Tot slot is het CLT-productieproces zeer efficiënt. Er komt amper schadelijke uitstoot bij kijken, en bijna alle bijproducten worden gebruikt.

Dankzij de goede isolerende eigenschappen van CLT en het feit dat we de (beperkte) naden makkelijk kunnen afdichten, bespaar je flink op verwarming en koeling. De dikke wanden van massieve houtbouw zorgen er samen met bijkomende isolatie voor dat de woning langer warmte vasthoudt in de winter. In de zomer warmen de ruimtes dan weer trager op en blijft de koelte goed binnen. En door minder te verwarmen en te verkoelen stoot je natuurlijk minder uit, en doe je het milieu een plezier.

Bovendien staat CLT garant voor een efficiënte bouwmethode. Al enkele dagen na de levering staat de ruwbouw er, terwijl zoiets bij een traditionele woning makkelijk een maand kan duren. Bovendien zijn alle groeven voor de nutsvoorzieningen en stopcontacten in de houten wanden al uitgefreesd. Dit bespaart ons een heleboel tijd. Je kunt ervoor kiezen om de plafonds of wanden niet onder te stoppen, wat dan weer bezettings- of gyprocwerken uitspaart. Verder is binnenschrijnwerk monteren en ophangen veel eenvoudiger dan bij een traditionele woning. We kunnen namelijk alles rechtstreeks in de massieve houten wanden schroeven, zonder pluggen.

Creativiteit is een andere grote troef van cross-laminated timber. Bepaalde vormen en overspanningen die met traditionele technieken zeer complex of zelfs onmogelijk te realiseren zijn, kun je prima verwezenlijken met CLT. Je hebt dus meer architecturale vrijheid. Als je een bestaande woning wil laten aanpassen of uitbreiden is dit ook een belangrijk pluspunt.

Nóg een voordeel? Massieve houtbouw resulteert in een gezond binnenklimaat. Hout heeft namelijk een vochtregulerende werking die bij veel andere bouwmaterialen ontbreekt. Hout neemt vocht op wanneer de omgeving te vochtig is en geeft vocht af als de lucht te droog is. Ook akoestisch presteren de wanden beter dan traditionele materialen. Waar we een verbinding maken tussen de wanden en de vloerplaat voorzien we bovendien akoestische strips tegen contactgeluid.

Tot slot garandeert CLT, in tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden, een zeer goede brandveiligheid. Bij brand lopen CLT-panelen eerst alleen oppervlakkige schade op; het duurt lang voordat ze hun draagvermogen verliezen. Zo kunnen bewoners veilig evacueren, zonder dat de woning instort.

Massieve houtbouw: aandachtspunten

Natuurlijk moet massieve houtbouw wel volgens de regels van de kunst gebeuren. Wij zweren bij de volgende punten. 

  1. We laten de panelen altijd afgedekt, en verwijderen hun beschermfolie pas wanneer we ze effectief plaatsen. Bovendien nemen we bij langdurige stockage nog extra beschermingsmaatregelen (boven op die van de fabrikant) omdat de verpakking bij het laden en lossen beschadigd kan raken. 

  2. We maken elke ruwbouw zo snel mogelijk waterdicht, en brengen dus de dakdichting zo snel mogelijk aan. Wanneer een project door omstandigheden toch veel vocht heeft opgenomen, laten we het uitdrogen voordat we het afwerken.

  3. Bij de fundering waken we erover dat de panelen niet in contact komen met opstijgend vocht of grondwater. We voorzien daarom een vochtbarrière tussen de stelregels en de funderingsplaat.

  4. We volgen altijd de montagevoorschriften.

  5. We zorgen dat de ruwbouw kan blijven ademen en dat eventueel restvocht kan ontsnappen door acrylaatverven te vermijden en de gevel met ademende materialen af te werken.

Massieve houtbouw: iets voor jou?

Wil je zelf een project in massieve houtbouw laten realiseren? Aarzel niet om je wensen aan ons voor te leggen.