FSC-hardhout: da’s duurzaam bosbeheer

Uit respect voor het ecosysteem probeert Timberprojects waar mogelijk te werken met FSC-hardhout. Maar wat betekent het label met het boompje nu precies? Je ontdekt het antwoord in deze blog.

Keurmerk voor duurzaam bosbeheer

De non-profitorganisatie FSC of Forest Stewardship Council werd in 1993 opgericht om verantwoord bosbeheer te bevorderen, vooral in tropische gebieden. Het bijbehorende FSC-label is een keurmerk voor hout, houtproducten en papier dat aantoont dat het product in kwestie afkomstig is uit bossen die op een verantwoorde manier beheerd zijn. FSC is geen kwaliteitslabel; het is alleen een bewijs dat het hout aan de FSC-standaard van verantwoord bosbeheer voldoet. Die standaard houdt rekening met sociale, milieu- en economische belangen. Bosbeheer conform deze standaard, gekoppeld aan verantwoorde hout- en papierproductie, beschermt bossen voor huidige en toekomstige generaties.

FSC-label: strenge eisen

De FSC-vereisten zijn wereldwijd gekend om hun striktheid en geloofwaardigheid. Het FSC-systeem is zowel in België als wereldwijd het grootste qua certificering, en het is het enige label in zijn soort dat de steun krijgt van milieuorganisaties zoals WWF en Greenpeace, en van tal van sociale en economische actoren. Er bestaan drie verschillende FSC-labels, afhankelijk van de samenstelling van het product: FSC 100%, FSC Mix en FSC Recycled.

Timberprojects en FSC-hardhout

Bij Timberprojects werken we waar mogelijk met FSC-conform hout, omdat FSC-bossen niet alleen duurzaam geproduceerd hout opleveren, maar ook de biodiversiteit beschermen, CO2 opslaan, waterwegen beschermen en de bodem verstevigen. Door te kiezen voor FSC-hardhout, uiten we tot slot ons respect voor de rechten van de lokale bevolking en de arbeiders. Momenteel zijn niet alle houtsoorten beschikbaar met FSC-label. Wel zullen deze houtsoorten dan geïmporteerd zijn volgens de houtverordening van de Europese Unie (beter gekend als de EUTR-wetgeving).

Een vraag of een idee voor een project?

Blijf er niet mee zitten.

 

Contacteer ons vrijblijvend

Benieuwd naar het kostenplaatje?

Onze tool geeft je meteen een helder beeld.

 

Contacteer ons vrijblijvend