Strak houten bijgebouw in Mechelen-Centrum

Op vraag van onze klanten toverden we hun oude dak om tot een leuke buitenruimte in het centrum van Mechelen. Voor het houten dakterras en de verdere uitwerking van de gedeeltelijk bestaande aanbouw kozen we voor padouk. Het resultaat is een houten bijgebouw met een strak profiel, dankzij de onzichtbare bevestigingen aan de achterkant van de planken.

Padouk als ideale houtsoort

Padouk is een houtsoort met natuurlijke duurzaamheidsklasse 1 die veel lichter is dan andere hardhoutsoorten uit die klasse, zoals bijvoorbeeld ipé. Daardoor was padouk de ideale keuze voor de gevel van het houten bijgebouw en konden we het gewicht op de draagstructuur aanzienlijk verkleinen. Daarnaast is padouk stabiel. De kans op vervormingen door weersinvloeden zijn dus zeer beperkt. 

 

Techniclic-bevestigingssysteem

We bevestigden de planken met Techniclic van de Luxemburgse fabrikant Vetedy. Dankzij dit vernuftige systeem zijn er geen nagelgaten of koppen van nagels zichtbaar, en kan het hout uitzetten en krimpen doorheen de seizoenen. Het systeem bestaat in drie breedtes, namelijk 6, 10 en 14 centimeter. Voor dit project kozen we het profiel van 6 centimeter. Techniclic werkt bovendien met open voegen (standaard zijn ze 5 millimeter, maar ook maxima tot 2 centimeter zijn mogelijk). Dankzij die voegen kan er rond elke plank lucht circuleren. De goede ventilatie van de gevel die zo ontstaat, verlengt de levensduur. 

 

Extra wanden voor houten bijgebouw

Tot slot plaatsen we enkele extra wanden in houtskelet, die we voorzagen van een zwart, dampopen regenscherm. Het regenscherm vervult een dubbele functie. Het beschermt enerzijds de houten substructuur en de eventuele isolatie, en het vormt anderzijds een zwarte achtergrond, zodat je niet door de voegen van de planken heen kunt kijken. Nadat we deze wanden installeerden, konden we met de afwerking van het houten bijgebouw beginnen.

 

Nieuwe aanbouw of renovatie?

Wil je ook jouw bestaande aanbouw laten renoveren of een volledig nieuw houten bijgebouw laten installeren? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie. We zijn niet alleen gespecialiseerd aanbouwen, maar realiseerden al tal van poolhouses, home offices, fietsenbergingen, tuinbergingen en zelfs volledige woningen in houtskelet of massieve houtbouw (CLT).