Bijgebouw padouk techniclic Mechelen

Bij dit project werd het oude dak van onze klanten omgetoverd tot een leuke buitenruimte in het centrum van Mechelen. We realiseerden hier een nieuw dakterras in padouk en werkten de gedeeltelijk bestaande aanbouw verder uit in padouk.

 

Ze kozen hier voor een strak profiel met onzichtbare bevestiging langs de achterzijde van de planken. De houtsoort voor de gevel die gekozen werd is Padouk. Dit is volgens ons een zeer goede keuze. Padouk is voor een natuurlijke duurzaamheidsklasse 1 houtsoort lichter dan andere duurzaamheids klasse 1 hardhoutsoorten zoals bijvoorbeeld Ipe. Dit maakt het hout uitermate geschikt voor gevels aangezien het wenselijk is zo weinig mogelijk gewicht aan de draagstructuur te bevestigen. Daarnaast is padouk ook stabiel wat wil zeggen dat de kans op vervormingen door weersinvloeden zeer beperkt zijn.

Techniclic-bevestigingssysteem

Het gebruikte bevestigingssysteem is het techniclic systeem van de Luxemburgse fabrikant Vetedy. Het betreft een vernuftig systeem da quasi onzichtbaar is. Er zijn geen vervelende nagelgaten of koppen van nagels zichtbaar. Daarnaast laat het systeem het hout ook toe om uit te zetten en krimpen in de verschillende seizoenen. Het systeem is in drie breedtes verkrijgbaar en kan ook gecombineerd worden. De beschikbare breedte maten zijn 6cm, 10cm en 14cm. Hier werd er gekozen voor het profiel van 6cm breed. Het betreft ook een open voeg systeem, dit wil zeggen dat de lucht rond elke individuele plank kan circuleren wat zorgt voor een goede ventilatie van de gevel en dus een langere levensduur. Tot slot kan er bij dit systeem gekozen worden om te werken met de standaard voeg van 5mm of bredere voegen tot een maximum van 2cm.

Alvorens we met de afwerking konden beginnen hebben we nog enkele extra wanden in houtskelet bijgeplaatst. Deze werden voorzien van een zwart damp open regenscherm. Het regenscherm heeft een dubbele functie. Het beschermen van de houten substructuur en de eventuele isolatie. De tweede functie is het vormen van een zwarte achtergrond voor de voegen tussen de planken zodat er niet door de wand heen kan gekeken worden.

 

Tot slot plaatsen we enkele extra wanden in houtskelet, die we voorzagen van een zwart, dampopen regenscherm. Het regenscherm vervult een dubbele functie. Het beschermt enerzijds de houten substructuur en de eventuele isolatie, en het vormt anderzijds een zwarte achtergrond, zodat je niet door de voegen van de planken heen kunt kijken. Nadat we deze wanden installeerden, konden we met de afwerking van het houten bijgebouw beginnen.

 

Heeft u een project waar u een bestaande bijbouw wil renoveren of u wenst een volledig nieuwe aanbouw te plaatsen kan u ons vrijblijvend contacteren. We realiseren poohouses, home offices, fietsenbergingen, tuinbergingen, aanbouwen tot volledige woningen in houtskelet of clt.