Houten terrasplanken onzichtbaar bevestigen

Schroeven en bevestigingen zijn nu eenmaal nodig voor een stevig terras of een duurzame houten gevel, maar dat betekent nog niet dat je ze wil zien zitten! Door je houten constructie onzichtbaar te bevestigen, krijg je een mooi, glad en egaal afgewerkt resultaat. Ontdek de opties.

Terrasplanken bevestigen met clips

Werken met clips is een eerste optie om houten terrasplanken onzichtbaar te bevestigen. De clips zitten volledig onder of tussen het hout verborgen. Je hoeft de houten plank niet meer langs boven vast te schroeven en vermijdt storende schroefgaten of andere beschadigingen. Maar clips hebben nog een extra voordeel. Ze bieden een uitstekende houvast én verminderen het risico op barsten. Ze vangen namelijk de bewegingen op van het hout dat uitzet en krimpt wanneer het bijvoorbeeld vocht opneemt en weer afgeeft.

 

Er zijn verschillende systemen met clips op de markt. Daarvan genieten er twee onze voorkeur: B-Fix en Softline.

  • B-Fix bestaat uit zwarte inox clips die tussen de planken komen. Het systeem is flexibel en gebruiksvriendelijk, en het geeft het hout de nodige ruimte om te bewegen. Ook niet onbelangrijk: als je planken wil demonteren om je terras te inspecteren, dan kan dat makkelijk.

  • Het Softline-bevestigingssysteem is ons paradepaardje. Hiermee bevestig je planken langs de onderkant aan de substructuur. De planken worden geleverd in lengtes in veelvouden van 40 centimeter en kunnen via een tand- en-groefverbinding kops verbonden worden. Je kunt het terras dus plaatsen zoals je parket zou installeren, zonder dat de stabiliteit in het gedrang komt. Alleen de eerste en laatste plank moet je inkorten.

Schroefgaten opstoppen

Soms is het, ondanks het gebruik van clips, toch nodig om gaten te boren, bijvoorbeeld om zijkanten of overbruggingen langs boven vast te schroeven. Ook wanneer je planken kiest die breder zijn dan 14 centimeter, raden we schroeven aan. De schroefgaten kunnen we gelukkig wegwerken om alsnog tot een perfect resultaat te komen. Dat doen we met stopjes uit exact hetzelfde hout, die we speciaal in ons atelier maken. Die stopjes bevestigen we in het schroefgat met houtlijm. Nadien schuren we ze op, zodat ze een mooi geheel vormen met de houten plank.

Als je wil, kunnen we je volledige houten terras op deze manier aanleggen. Maar omdat de methode heel arbeidsintensief is, staat daar wel een groter kostenplaatje tegenover.

Een vraag of een idee voor een project?

Blijf er niet mee zitten.

 

Contacteer ons vrijblijvend

Benieuwd naar het kostenplaatje?

Onze tool geeft je meteen een helder beeld.

 

Contacteer ons vrijblijvend