Fundering houten terras: 3 scenario’s

Als je een houten terras gaat aanleggen in je tuin of op je dak, dan zijn er een heleboel factoren om rekening mee te houden. In dit blogartikel zoomen we in op de fundering, zodat je voor jouw project de juiste keuzes kunt maken. Wij staan natuurlijk ook altijd voor je klaar met vrijblijvend advies.

Fundering houten tuinterras

De locatie van je houten tuinterras is een bepalende factor voor de fundering. Het spreekt voor zich dat er een aantal opties wegvallen wanneer grote machines bijvoorbeeld niet ter plekke geraken. Wanneer dat wél lukt, heb je de keuze uit een fundering op gestabiliseerd zand (chape) of op hardhouten azobe palen.

  • Fundering op gestabiliseerd zand of chape
    Eerst en vooral moet je voldoende opbouwhoogte hebben. Is dat niet het geval, dan moet je graven tot je zo’n 15 centimeter gewapende stabilisé kunt plaatsen en zo’n 12 centimeter over hebt voor de opbouw van het houten terras. Zodra de stabilisé is uitgehard, komen daarop de (in de hoogte regelbare) terrasdragers, en vervolgens het hardhouten subframe. Tot slot kun je op dat frame de terrasplanken bevestigen in een houtsoort naar keuze en met een bevestigingssysteem naar keuze.

  • Fundering hardhouten azobe palen
    Wanneer er onvoldoende opbouwhoogte is, is graven tot een diepte van ongeveer 15 centimeter ook in dit scenario de boodschap. In de put komt een wortelwerende doek om de groei van onkruid en grassen onder het houten terras tegen te gaan. Vervolgens drijf je azobe piketten in de grond met behulp van een palendrijver, tot ze op ongeveer een meter diep zitten. De ideale diepte van de palen hangt af van de ondergrond. Vervolgens bevestig je het hardhouten subframe met bouten op de piketten. Dit subframe kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld padouk, bilinga, tali of niove – zolang het maar een houtsoort uit duurzaamheidsklasse 1 is. Tot slot komen de terrasplanken op het houten subframe volgens een bevestigingsmethode naar keuze.
Als jouw terras wil plaatsen op een moeilijk toegankelijke of afhellende plek, dan werken we altijd met een fundering op hardhouten azobe of okan palen. Voor een perceel dat echt sterk afhelt, gebruiken we zwaardere houten palen.

Houten dakterras: fundering

Voor houten dakterrassen gebruiken we altijd pvc-terrasdragers die in de hoogte verstelbaar zijn. Dit systeem kan hoogtes tot 1 meter overbruggen. Als het nodig is, plaatsen we nog extra bescherming onder de dragers om de dakdichting te vrijwaren. Bij de opmeting besteden we altijd veel aandacht aan:

  • Een controle van de dakdichting. We gaan voor een houten dakterras uit van een levensduur van twintig jaar, dus de dakdichting moet minstens zo lang meegaan.

 

  • Een controle van de eventuele isolatie onder de dakdichting, want die moet voldoende drukvast zijn.

 

  • Een berekening van het maximumgewicht dat de dakstructuur kan dragen. Dit is voor elk type dakopbouw anders. Als je twijfelt of geen plannen hebt, kunnen wij onze stabiliteitsingenieur laten langskomen.

Houten terras rond een zwembad of vijver

Tot slot is stabilisé de ideale fundering voor een houten terras rond een zwembad of vijver. Gezien de vele leidingen die rond een zwembad lopen, is het te riskant om met houten piketten te werken. Wanneer je bij de aanleg van je zwembad of vijver de fundering al laat voorzien door de zwembadbouwer, spaar je geld uit, omdat de nodige machines dan sowieso al ter plekke zijn.

Een vraag of een idee voor een project?

Blijf er niet mee zitten.

 

Contacteer ons vrijblijvend

Benieuwd naar het kostenplaatje?

Onze tool geeft je meteen een helder beeld.

 

Contacteer ons vrijblijvend