Een ipé terras? Of beter een andere houtsoort?

Ga je voor een ipé terras? Of toch liever padouk? Een houtsoort kiezen is niet altijd eenvoudig. Er zijn zoveel verschillende opties! Misschien zie je door de bomen het bos niet meer? Maak je geen zorgen: in dit artikel reiken we drie handige selectiecriteria aan én geven we gedetailleerde informatie over enkele van de meest geschikte houtsoorten.

Selectiecriteria voor je houtsoort

Om een houtsoort te kiezen, kun je letten op de prijs, de duurzaamheid of levensduur, en de stabiliteit van het hout (de mate waarin het krimpt en uitzet). Weet echter dat geen enkele houtsoort aan alle drie die criteria voldoet. Je moet bepalen welke twee voor jou het belangrijkst zijn. Een goedkope houtsoort die duurzaam is, zal minder of niet stabiel zijn of meer fouten vertonen. Een goedkope houtsoort die wél stabiel is, zal dan weer geen lange levensduur hebben. Tot slot heeft een houtsoort die zowel duurzaam als stabiel typisch een hoger prijskaartje.

Ipé en andere houtsoorten onder de loep

Om het concreter te maken, zetten we graag een aantal houtsoorten in de kijker waarmee wij werken voor de aanleg van houten terrassen.

  1. Houten terras in padouk
    Om met onze criteria te beginnen: padouk is zeer stabiel en heeft een bovengemiddelde prijs. Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam en heeft natuurlijke duurzaamheidsklasse 1. Het spint (het hout dat zich zich tussen het kernhout en de bast van de boom bevindt) is minder duurzaam: het heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse 5. De houtsoort heeft bij de plaatsing een koraalrode tot paarsbruine kleur (het kernhout wordt om die reden gebruikt als kleurstof in onder meer de textielindustrie), maar na verloop van tijd worden de planken mooi zilvergrijs. Padouk is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub, die voorkomt in Midden- en West-Afrika, met Gabon en Kameroen als optimale groeigebieden.

  2. Een ipé terras
    Ipé is matig stabiel en duurzaam, relatief prijzig, en meestal afkomstig uit Brazilië. Aanvankelijk zijn de planken donkerbruin, maar het hout wordt mooi zilvergrijs en bevat prachtige tekeningen. Deze Zuid-Amerikaanse houtsoort is perfect geschikt voor buitenwerk zoals gevelbekleding, tuinmeubelen, tuinhout en terrassen, maar ook voor binnenschrijnwerk doet ze prima dienst. Denk aan parket, trappen en meubelen. Het kernhout is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse 1), maar het spinthout is dat veel minder (natuurlijke duurzaamheidsklasse 5). Ipé droogt traag met weinig risico op vervormingen.

  3. Overige houtsoorten
    Ten slotte werken we bij Timberprojects nog met de volgende houtsoorten:

Deze houtsoort is matig stabiel en duurzaam, en heeft een gemiddelde prijs. Itauba is aanvankelijk goudbruin tot oranjebruin, maar wordt donkergrijs. Het hout heeft soms zwarte vlekken, maar ook die worden grijs.

Dit is een matig stabiele en duurzame houtsoort met aanvankelijk een geelbruine kleur die een beetje donkerder grijs wordt dan ipé.

Ook dit is een matig stabiele en duurzame houtsoort, met een gemiddelde prijs. De planken evolueren van roze- of paarsbruin naar donkergrijs.

Thermowood is een verzamelnaam voor thermisch behandelde houtsoorten. Wij zijn van mening dat maar beperkt aantal houtsoorten geschikt zijn voor dit proces. De behandeling maakt het hout namelijk broos. Voor een gevelbekleding maakt dat niet zo veel uit, maar op een terras zorgt dit al snel voor beschadigde planken.

Bamboe terrasplanken zijn een geschikt alternatief voor de traditionele hardhoutsoorten. Je moet ze wel jaarlijks met een speciale olie behandelen om te vermijden dat ze snel verslijten.

Een vraag of een idee voor een project?

Blijf er niet mee zitten.

 

Contacteer ons vrijblijvend

Benieuwd naar het kostenplaatje?

Onze tool geeft je meteen een helder beeld.

 

Contacteer ons vrijblijvend