Onzichtbare bevestiging, zichtbaar mooier

Onzichtbare bevestiging van terrasplanken

Het onzichtbaar bevestigen van een houten constructie zoals een terras of een gevel zorgt voor een mooie en elegante afwerking. Door het verbergen van vijzen en bevestigingen verkrijgt men een mooi, glad en egaal afgewerkt resultaat.

Methode 1: clips systemen

Timber Projects maakt hierbij gebruik van twee verschillende methoden.

De eerste stap is het bevestigen van het hout met clipsen die zich volledig onder het hout verbergen. Op deze manier moet de houten plank niet meer langs boven worden vastgeschroefd waardoor je zichtbare en soms storende schroefgaten krijgt.

Afbeeldingsresultaat voor softline vetedyDe clipsen zorgen voor een optimale houvast van de plank en zorgen ervoor dat de hydrometrische variaties van de plank kunnen worden geabsorbeerd en zo het risico van barsten te voorkomen. Doordat er bij deze methode geen vijzen van bovenaf worden gebruikt, wordt de houten plank niet beschadigd en bekomt men een mooi egaal resultaat.

Uiteraard zijn er een hele boel van dit soort systemen op de markt te vinden. Uit deze wildgroei aan systemen hebben wij er twee uitgekozen: B-fix en softline. Onze keuze voor deze systemen is gebaseerd op ervaring en onderzoek.

Methode 2: opstoppen van schroefgaten

De tweede stap die Timber Projects uitvoert is het opstoppen van eventuele noodzakelijke schroefgaten. Omdat het soms noodzakelijk is om zijkanten of overbruggingen langs boven vast te schroeven komt Timber Projects met de methode om de toch gemaakte gaten op te stoppen. Hierbij worden in het atelier “stopjes” uit dezelfde soort hout geboord om de gaten op te vullen. De houtstoppen worden in het schroefgat bevestigd met houtlijm en nadien opgeschuurd tot één geheel met de houten plank.